bewonersApeldoorn_sub

Weinig bewoners zijn te spreken over het verloop van het proces, maar niet iedereen is tegen energieneutraal.

Bewoners aan het woord

Verschillende bewoners vertellen over het proces.

“Mijn ergernis gaat juist over het niet doorgaan. We zitten nog steeds in die oude troep met label F en dat is gewoon niet leuk meer.” De bewoner kijkt naar haar eindafrekening van de stookkosten. “Nou, daar word je echt niet vrolijk van.” Ze realiseert zich maar al te goed dat die rekening veel lager uitpakt als de woning goed geïsoleerd zou zijn. “We zouden hier zonnepanelen krijgen, echt waar! Ik dacht meteen, dat gaan we doen. Dat zijn dingen voor de toekomst. En als het dan niet doorgaat voelt het als een teleurstelling. Je wordt afgepoeierd en dat vind ik niet oké.”

Ja-maar

De klankbordgroep bestaat niet meer. “Die meneer van de klankbordgroep was hier laatst en die vertelde dat ze gewoon te wijs werden.” Zelf weet ze niet precies hoe en waarom de renovatie niet doorging. “Ineens was het over. Nu is het maar afwachten wat er gaat gebeuren en blijf je in zo’n oud huis wonen. Al die jaren is er niets aan onderhoud gedaan. Ja, ze vangen wel huur en dan beloven ze je eindelijk wat en dan trekken ze het weer terug.”

Ze denkt dat het afblazen van de renovatie misschien te maken heeft met de kosten. “Je zou meer huur gaan betalen; veel mensen kunnen dat niet eens hier.” Ze heeft een lijstje met andere extra’s die je tegen een meerprijs kon laten uitvoeren. “Voor schoorstenen verwijderen vroegen ze iets van 400 euro, en dat moest dan gelijk afgerekend worden. Dat gaat hier niet lukken, dit is een arbeiderswijkje.”Nog een reden: “De huizen zouden kleiner worden.”

“Mijn ergernis gaat juist over het niet doorgaan. We zitten nog steeds in die oude troep met label F en dat is gewoon niet leuk meer.”

Maar wij zijn tegen

Een ander echtpaar blijkt faliekant tegen. “Deze huizen zijn niet al te best en die moesten dan weer veertig jaar meekunnen. Er zouden zonnepanelen komen op het dak, isolatie… Alles zou smaller worden, nou, dat wilden we dus niet. De meeste mensen dachten er hetzelfde over. En toen is het plan afgeketst.” Energieneutraal past ook niet bij dit soort woningen, vinden ze. “Ze zetten in een paar andere wijken nieuwe woningen neer, maak die dan meteen energieneutraal! Zo veel moeite doen voor oudbouw. Ze zeiden dat we erin konden blijven, maar dat geloofden we niet.”

60% is geen 70%

“Hier wonen veel mensen van zestig, zeventig jaar en die hebben echt geen zin in al die toestanden.”

Nadat ze naar alle bewonersavonden gegaan zijn, concluderen ze dat het niets voor hen was. “Puntje bij paaltje kwam uit de bewonersavonden dat het hele project anders was dan ze ons voorgespiegeld hadden.” Ze doelen op de isolatie aan de binnenkant in plaats van aan de buitenkant. “Hier wonen veel mensen van zestig, zeventig jaar en die hebben echt geen zin in al die toestanden.” Zelf zijn zij bijna in de straat geboren en ze memoreren dat er misschien dertien jaar geleden voor het laatst iets aan de woningen is gedaan. Het zit ze ook dwars dat de bewoners met het idee voor energieneutraal zijn gekomen en plotseling niet meer mogen meebeslissen. “Wat hebben wij dan nog te zeggen, niets meer. In december 2013 kregen we pas bericht dat het hele project niet doorging en dat het nu groot onderhoud wordt.” En als je je bedenkt wat het had kunnen worden. “Alle inspraak werd weggeschoven, de woningbouw dreef zijn zin door en schoof de klankbordgroep gewoon aan de kant.”

Lees ook de andere ervaringen

Kim Verschuren

Procescoach voor De Goede Woning

Huub Overmars

Projectontwikkelaar BAM

Bewoners

van het Schilderskwartier