LindavanLeeuwenBAMHeerhugo

BAM was verantwoordelijk voor de communicatie met de bewoners bij het project in Heerhugowaard. “De corporatie kent de geschiedenis en de bewoners het beste. Zorg dat je over die kennis beschikt voordat je aan de slag gaat.” Als werkvoorbereider deed Linda van Leeuwen de technische en de sociale voorbereiding van deze Nul op de Meter-renovatie.

Bouwer aan het woord

Linda van Leeuwen, conceptontwikkelaar en werkvoorbereider BAM

Ha ze is er weer!

Linda van Leeuwen was telefonisch en via e-mail bereikbaar. “En ik werkte regelmatig vanuit de prototype-woning. Mensen belden daar dan aan en kwamen langs om iets te vragen of even een kopje koffie te drinken. Op een gegeven moment herkenden ze mijn auto denk ik. Dan wisten ze ha ze is er weer!”

Vooroordelen helpen niet

“Het is een standaard idee dat ouderen geen zin hebben in een renovatie, dat soort vooroordelen helpt niet, ” zegt Linda. “In dit traject gold zelfs het tegendeel. Er was een bewoonster van 92 jaar oud die juist enthousiast mee deed.
Maar er zijn natuurlijk bepaalde doelgroepen waar je mee te maken hebt,” ze vertelt over verschillende gezinnen van niet-Nederlandse afkomst. “In een Irakees gezin sprak alleen de oudste dochter Engels. Ik heb haar steeds bijgepraat over de renovatie en ook geholpen om de energierekening in orde te maken met de energieleverancier.”
“Er was ook een Somalisch gezin, waarvan alleen de zoon van middelbare schoolleeftijd Nederlands sprak. Voor een jongen die dit soort dingen voor zijn ouders moet regelen, maak ik extra tijd. Die wil ik gewoon goed helpen.”

” Het is een standaard idee dat ouderen geen zin hebben in een renovatie, dat soort vooroordelen helpt niet”

Houd mensen goed op de hoogte 

“Ten eerste moet je zorgen dat je planning goed op orde is. Maar veel belangrijker is dat je vertragingen goed communiceert. In de derde fase was dat wel lastig, want toen hadden we te maken met veel bewoners tegelijk. We hadden op een gegeven moment een wijziging in de planning maar tegen de tijd dat we de helft van de bewoners hadden geïnformeerd, wijzigden de plannen alweer. Bewoners vinden het vaak niet eens erg als er iets mis gaat of veranderd, maar ze willen wel op de hoogte blijven.”

Praktische communicatie

” Bewoners willen op de hoogte blijven.”

In de volgende fase wil Linda nog praktischer communiceren. “In de planning stond bijvoorbeeld dat er op die-en-die dag de badkamer wordt gesloopt. Punt. Maar sommige mensen staan er dan niet bij stil dat ze dan geen toilet, bad, douche en warm water hebben. Dat moeten we dus letterlijk zeggen. En dat ze tijdelijk een chemisch toilet krijgen. En ergens anders in de modelwoning bijvoorbeeld- moeten douchen.”

Verbeterpunten

  • Zorg voor heldere communicatie. Zet in de planning op welke dagen er geen warm water is en dat ze op die dagen ergens anders moeten douchen.
  • Zorg voor een goede planning en als je afwijkt van die planning hou dan iedereen op de hoogte. Dat voorkomt onrust.

Tips voor andere bouwers

Houd bewoners continu op de hoogte van de plannen en de wijzigingen in de plannen. Anders weten bewoners niet waar ze aan toe zijn.

Zorg dat je in gesprek blijft. Zeker als het proces lang duurt. Als je te lang niet bent geweest, kunnen er broodje aap verhalen ontstaan in de wijk.

Zorg voor een vlotte planning. Als je te lang bezig bent, verlies je mensen, en daarmee ook hun enthousiasme en betrokkenheid.

Lees ook de andere ervaringen

Marnette Vroegop

Woningcorporatie Woonwaard

Linda van Leeuwen

BAM

Astrid André

Bewoonster