AndreWesterveld_WierdenenBorgen_bewonerscommunicatie

Het aardbevingsbestendig maken van 1.650 woningen in Groningen gaat gepaard met een complex samenspel van politieke belangen. De eerste fase waarin 150 woningen gerenoveerd werden, moest met stoom en kokend water uitgevoerd worden en de 65 woningen die in Loppersum naar Nul op de Meter gaan zijn onderdeel van deze eerste fase. Het doel van het project was zo snel mogelijk zoveel mogelijk woningen veilig maken. Dat leek onverenigbaar met het doel van de bewonerscommunicatie: 100% vrijwillige deelname. “We hebben beide doelen gehaald, maar in fase twee gaan we de bewoners veel intensiever betrekken.”

Woningcorporatie aan het woord

André Westerveld, manager woondiensten Wierden en Borgen

Doelgroepanalyse

André Westerveld heeft veel aandacht voor bewonerscommunicatie. Eén ding weet hij zeker, er bestaat niet één perfecte manier om te communiceren met bewoners. Daarom pleit hij voor een doelgroepanalyse bij de aanvang van elk nieuw project. “Bij woningcorporaties werken vaak groepsgerichte wat extraverte types. Ze zorgen voor een kantoortje in de straat zodat mensen altijd vragen kunnen stellen en ze organiseren met veel enthousiasme een gezellige buurtbarbecue. Allemaal goed bedoeld natuurlijk, maar sommige bewoners zitten daar helemaal niet op te wachten. Op de Sjuxumerweg in Loppersum willen ze bijvoorbeeld liever dat je bij ze thuis komt. Ze willen al helemaal niet dat de buurman het ziet als je een kantoortje binnenloopt met vragen.”

100% vrijwillige participatie

“Hoe kan je bewoners laten participeren als het product al klaar ligt? Drie weken na het keukentafelgesprek zou de bouw al beginnen, dan lijkt 100% vrijwillige participatie een onmogelijke opgave. Stel je voor, jouw straat wordt een bouwplaats, je moet een paar dagen kamperen in je eigen huis en je tuin verdwijnt vanwege een nieuwe berging die je misschien niet eens wil. Terwijl deze zelfde situatie dragelijk wordt als je er zelf invloed op kunt uitoefenen. Als je weet dat je er andere dingen voor terug krijgt, zoals een nieuwe keuken. En als je wat tijd hebt om aan het idee te wennen. Toch kwam de onvermijdelijke vraag: “Mogen we van jullie ook starten?” Uiteindelijk hebben we 100% vrijwillige participatie gehaald, maar dat was niet gelukt zonder de zorgvuldige aanpak en goede samenwerking met de aannemers.”

“Eén ding weet Westerveld zeker: er bestaat niet één perfecte manier om te communiceren met bewoners.”

Het zit in de kleinste dingen

De kracht van bewonerscommunicatie zit in de allerkleinste dingen, zegt Westerveld. “Gooi een briefje in de bus als de aannemer komt laden en lossen. Kom meteen even langs als mensen overdonderd en met tranen in hun ogen toekijken hoe hun woning wordt leeggehaald. Zorg dat je er bent om ze te helpen. Wat dat betreft was het een verademing om te werken met professionals van BAM en Bouwborg, voor hen zijn dit soort dingen vanzelfsprekend.”

Verbeterpunten

  • We hadden veel eerder moeten beginnen, maar vanwege politieke omstandigheden is dit project met stoom en kokend water gestart. We hadden de bewoners veel meer regie willen geven.
  • Geef échte aandacht, en ruimte voor de vragen die leven. Dat is vaak de oplossing van het probleem. Achteraf hoorde ik dat een bewoner energielabel B goed genoeg had gevonden. Als er zo’n gedachte leeft, moet dat van te voren besproken worden.

Tips voor andere corporaties

Doe altijd eerst een doelgroepanalyse. Spreek mensen aan op een manier die zij prettig vinden. Zo win je het vertrouwen van de bewoners en bouw je een goede relatie op.

Geef bewoners keuzemogelijkheden en regie. Laat bewoners, ook wanneer het plan bijna klaar is, kiezen tussen twee gevelmaterialen of de kleur van de voordeur. Al heeft het natuurlijk de voorkeur bewoners veel eerder in het proces te betrekken.

Ga altijd voor een vrijwillige deelname van 100%.

Lees ook de andere ervaringen

André Westerveld

Woningcorporatie Wierden en Borgen

Cor Warink

Bewoner