Wat?

Stadlander wil in de gemeente Tholen de komende jaren ruim vierhonderd huurwoningen verduurzamen. De Burgemeester Versluysstraat is reeds gerenoveerd naar Nul op de Meter. Woningcorporatie Stadlander vindt het vooral belangrijk om woningen te ontwikkelen waar mensen voor een betaalbare prijs langer kunnen wonen. Dat gaat prima samen met Nul op de Meter. De renovatie in Oud Vossemeer gaf de bewoners namelijk twee keuzes, een renovatie naar Nul op de Meter of een renovatie naar een Nultredenwoning. Nultreden betekent Nul op de Meter en een extra aanbouw die geschikt is als zorgunit. Hiervoor betalen bewoners een huurverhoging van 100 euro per maand. Vijf van de negen woningen hebben een aanbouw gekregen.

Plaats
Wijk
Project
Energiesprong
Investering per woning
Opdrachtgever
Uitvoering
Duur
Oud Vossemeer
Burgemeester Versluysstraat
Nul op de Meter
van energielabel C/D naar A+++NOM
Gemiddelde prijs NOM plus NULtreden € 80.000,=
Stadlander
VolkerWessels
oktober – november 2015

Hoe zijn bewoners betrokken?

1

Brief aan de bewoners. Om de plannen voor een Nul op de Meter-renovatie en de Nultreden-aanpak aan te kondigen hebben de bewoners een algemene informatiebrief van Stadlander ontvangen.

2

Bezoek aan de deur. Bewoners kregen individueel aan huis uitgelegd wat de plannen waren. Zowel wat Nul op de Meter maar ook wat Nultreden is en wat de uitgangspunten zijn van de renovatie. Bewoners konden vertellen wat zij belangrijk vinden en er werd meteen gepolst of ze een Nul op de Meter-renovatie interessant zouden vinden.

3

Effectenanalyse. Bij het eerste bezoek werd ook gekeken naar eventuele belemmeringen in de woning voor de werkzaamheden.

4

Woononderzoek. In elk huis werd gekeken naar de woon- en leefomgeving van de bewoners. Zijn er huisdieren? Hoe is de fysieke gesteldheid van de bewoners? Hoe willen deze mensen het liefst benaderd worden? De uitkomst is waardevolle input voor de verdere loop van het traject.

5

Presentatie van de woning (in 3D). Op een speciale locatie van VolkerWessels konden bewoners hun toekomstige woning bezoeken met een 3D-bril op. Na afloop was er een presentatie over de toekomstige woning waarin werd verteld op welke manier er rekening werd gehouden met de wensen en eisen van de bewoners.

6

Folder. Na afloop van de virtual reality tour kreeg iedereen een folder mee naar huis, om het later nog eens te bekijken.

7

Tekenen nieuwe huurovereenkomst. Niet lang daarna hebben de bewoners de nieuwe huurovereenkomst getekend, met daarin opgenomen de Energieprestatievergoeding.

8

Knipkaart. Bewoners kregen een knipkaart om extra klusjes in huis te laten doen, of voor materialen zoals verf en kwasten om hun huis na de renovatie weer in orde te maken.

HOE GING HET?

Lees hier de ervaringen van de verschillende partijen die betrokken waren bij het project

Wim van den Bergh

Woningcorporatie Stadlander

Frank Gommers

VolkerWessels

Melissa Vaders

Bewoonster