ronaldkrommendijk

Ronald Krommendijk deed samen met een collega de bewonersparticipatie rond de renovatie van deze portiekflats in Groningen. Zij waren elke dag telefonisch bereikbaar. Twee halve dagen per week hadden ze een inloopspreekuur in een leegstaande woning in de flat. Ging het dan nooit eens goed mis? “Nee eigenlijk niet.”

Bouwer aan het woord

Ronald Krommendijk, Dura Vermeer

Huisstijl van Lefier

Voor een renovatieproject kun je een nieuwe huisstijl ontwikkelen, maar Krommendijk zag daar de meerwaarde niet van in bij dit project. “Wij hebben ervoor gekozen om te communiceren met de huisstijl van Lefier. Daar huren de bewoners, dat is bekend en wekt vertrouwen.”

Inspraak en tips

Krommendijk en zijn collega’s hebben voorafgaand aan de renovatieplannen een nulmeting gedaan in de woningen. Enerzijds om te zien hoe de woningen eruit zagen en wat er technisch mogelijk was. Anderzijds om de bewoners te vragen wat ze nodig vonden in de wijk en wat er verbeterd kon worden aan hun woning. “Dan krijg je heel veel waardevolle tips. Er was bijvoorbeeld iemand die al eens naar inductiekookplaten gekeken had. Die hebben we opgenomen in ons keuzepakket. We kregen ook tips die niet passen binnen de renovatie zoals de overlast van hangjongeren en geluidshinder van de buren. Op een ander moment komt die kennis vast weer van pas.”

“We kregen ook tips die niet passen binnen de renovatie zoals de overlast van hangjongeren en geluidshinder van de buren. Op een ander moment komt die kennis vast weer van pas. “

Keuzeopties

“Geef bewoners invloed op de veranderingen in hun huis,” zegt Krommendijk. “Wij gaven bijvoorbeeld een keuzepakket voor de inductiekookplaten. Want koken doe je elke dag. We gaven de keuze uit twee basic en twee luxe modellen, voor de luxere varianten moest een meerprijs betaald worden.” Er kleeft volgens Ronald Krommendijk ook een nadeel aan. “Er waren bijvoorbeeld mensen die heel graag koken, maar geen geld hebben voor een duurder model. Voor die mensen is het helemaal niet leuk om te weten wat ze moeten missen.”

Kom je even kijken?

Persoonlijke aandacht kun je niet genoeg geven, vindt Krommendijk. Hij weet inmiddels precies wanneer hij vragen kan verwachten. “Elke keer dat je iets communiceert krijg je reacties. Verstuur je een brief met de data van de bouw, dan belt er iemand dat ze dan op vakantie gaan. Vertel je dat er op die en die datum een steiger komt, dan belt iemand om te vragen hoe lang de steiger blijft staan. Terwijl dat natuurlijk ook in die brief staat. Alle vragen die we binnenkrijgen nemen we serieus en handelen we snel af. Maar er zitten ook bijzondere mensen tussen als mevrouw Blaauw – De Vries, die belt gewoon vrolijk op om te zeggen dat het kooktoestel geleverd is, ” “Kom je even kijken?” Daar doe je het voor.”

Verbeterpunt

Bijblijven met de communicatie. Tijdens de bouw gebeurt alles in zo’n rap tempo. De schilder, de loodgieter, de timmermannen lopen in-en-uit bij de woningen. Als je die momenten vastlegt in een planning kun je dat heel strak regisseren en tijdig communiceren. Nu liepen we af en toe achter de feiten aan.

Tips voor andere bouwers

Geef bewoners keuzeopties. De kleur van de deur, het bad, de kookplaat. Het is niet heel ingewikkeld, en bewoners voelen zich er ontzettend prettig bij.

Hou je aan je beloftes, want mensen onthouden alles dat ze beloofd wordt.

Noem het geen Nul op de Meter. Bewoners snappen het niet. Er zijn bewoners die nu al de hele winter met hun neus op de teller zitten. Ze bellen me op en zeggen: “Dit gaat me geld kosten!”

Lees ook de andere ervaringen

Harm Vonk

Bewonersparticipant Lefier

Ronald Krommendijk

Dura Vermeer