MarnetteVroegop

Toen de prototypewoning werd opgeleverd waren BAM en Woonwaard het erover eens. “Als je dit voor dezelfde woonlasten kunt krijgen, dan ben je gek als je het niet doet. We nodigden de hele wijk uit en vroegen aan iedereen tegelijk: Wilt u dit ook? Dan gaan we aan de slag met het eerste blok dat 100% akkoord is.”

Woningcorporatie aan het woord

Marnette Vroegop, bewonersbegeleider Woonwaard

De buren overtuigen elkaar

Het eerste blok dat zich aanmeldde was de straat van de prototypewoning, waar ook bewoonster Astrid André woont. “De bewoners van dit blok hadden het hele traject op de voet gevolgd en waren het met de vijf buren snel eens dat ze dit ook wilden.” Van de 22 huizenblokken, melden zich in totaal 10 blokken aan voor de renovatie. “Het werkt zo goed, omdat met deze aanpak de buren elkaar overtuigen.”

Nee accepteren, leidt misschien soms tot een ja

Inmiddels ondervindt Woonwaard wel wat nadeel van deze strategie. “We vissen nu in de vijver van mensen die minder graag willen.” Opeens krijgt Vroegop te maken met bewoners die nee zeggen tegen de renovatie. “Mijn oorspronkelijke neiging is om die bewoners te overtuigen met de voordelen van de renovatie. Maar het werkt veel beter als je tegen nee-zeggers zegt: “Ok, dan noteer ik nu dat u niet mee doet. U krijgt géén Nul op de Meterwoning. En er komt ook niemand meer langs.” Het is verbazingwekkend hoeveel mensen er dan toch terugkrabbelen. Als het zo definitief is, willen ze opeens toch meer informatie of nog een gesprek met de uitvoerder.”

” Het werkt veel beter als je tegen nee-zeggers zegt: Ok, dan noteer ik nu dat u niet mee doet.”

Verbeterpunten

  • We zijn ons bewuster van ons eigen handelen op de landelijke beeldvorming. Een scheve schaats naar de bewoners is al snel landelijke aandacht.
  • Bij de start heeft BAM de lead genomen. Dat ging prima, maar al snel bleek dat de bewoners wel behoefte hadden aan een gezicht van Woonwaard. Dat hebben we toen snel geregeld.

Tips voor andere corporaties

Zorg altijd voor persoonlijk contact met de bewoners. Er zijn altijd mensen bij die extra hulp of aandacht nodig hebben, zorg dat je daar een consulent voor in huis hebt.

Durf eerlijk te zijn. Over wat niet goed gaat en over wat niet mogelijk is.

Fancy middelen zijn vaak een valkuil. Zeker bij deze doelgroep, het is sociale woningbouw en mensen denken ‘Hoe komen ze aan het geld voor deze mooie communicatiemiddelen?’

Lees ook de andere ervaringen

Marnette Vroegop

Woningcorporatie Woonwaard

Astrid André

Bewoonster