BartLoppersum_sub

Net als André Westerveld, beaamt Bart Schuring dat het project te snel uitgevoerd moest worden. Maar hij is trots op de succesvolle aanpak en resultaten. “Als bouwer moet je vooral heel dicht bij de bewoners staan. Zij zijn de helden.”

Bouwer aan het woord

Bart Schuring, BAM

De hele bouwwereld kijkt mee

De bewoners van Loppersum zijn enorm betrokken, zegt Bart Schuring. “Er was zelfs een bewoner die dagelijks langskwam in de bouwkeet. Onder een kopje koffie besprak hij de status van de bouwwerkzaamheden met de mannen. Hij heeft een eigen bouwhelm gekregen.” Maar de betrokkenheid bij dit project reikt tot ver buiten Loppersum. “De hele bouwwereld en de pers kijkt mee naar de renovatie van deze woningen. Het is namelijk niet alleen Nul op de Meter, maar de woningen zijn ook aardbevingsbestendig gemaakt. Dat is voor de bewoners soms teveel. Het Dagblad van het Noorden staat wekelijks op de stoep voor een update, terwijl bewoners tijd nodig hebben om te wennen en hun woning in te richten.”

praktische hulp en aandacht

Schuring vindt het de taak van de uitvoerder om bewoners zoveel mogelijk te ontlasten. “Niemand haalt regelmatig zijn woning leeg, dus praktische hulp is ontzettend welkom. Iedereen kreeg een container voor de deur voor afval. En een container in de achtertuin voor opslag. We brachten persoonlijk afdekzeil langs, en onder een kopje koffie bespraken we de gang van zaken, een-op-een met de bewoner. Zo hou je een vinger aan de pols.”

” De sleutel tot succes? Dat is in de eerste plaats een verdienste van de bewoners. “ 

Waarom het zo goed ging

Toch vindt Schuring het uniek dat dit project zo succesvol is gerealiseerd in zo’n kort tijdsbestek. “We hebben in 9 weken het hele proces doorlopen, van het bedenken van het concept, het ontwikkelen van het bouwproces, de keuze voor techniek tot aan het meekrijgen van de bewoners. De sleutel tot succes? Dat is in de eerste plaats een verdienste van de bewoners. Ze zijn heel nuchter. De noodzaak van de versteviging was voor deze mensen vanzelfsprekend. Nul op de Meter zagen ze als een soort extraatje.”

“Daarnaast,” voegt Schuring toe, “ben je als uitvoerder afhankelijk van de opgebouwde relatie tussen de corporatie en de bewoners. Die was blijkbaar al goed.”

“En we hadden gewoon een heel helder plan met duidelijke toegevoegde waarde. De woning is warm en vocht- en tochtvrij en heeft luxe brede vensterbanken gekregen. Dat wordt gewaardeerd.”

Verbeterpunten

  • Media-aandacht is belangrijk, maar overvraag de bewoners niet. Bewoners zijn blij als ze hun woning op orde krijgen.
  • We verfijnen dagelijks het contact met de bewoners. En kiezen ook meer voor maatwerk dan we aanvankelijk van plan waren. Senioren hebben totaal andere wensen dan een groot gezin met kleine kinderen.
  • Een volgende keer moeten we de bewoners beter inlichten over de all-electric-techniek in de nieuwe woning.

Tips voor andere corporaties

Behandel de bewoners als helden. Zeker als er iets mis gaat of verandert. De extra aandacht verdienen ze en het werkt heel positief.

Luister goed naar de bewoners, die weten vaak veel meer over de geschiedenis van hun huis dan de woningcorporatie zelf.

Weer zoveel mogelijk verkeer uit het bouwgebied. Wij maakten bijvoorbeeld brievenbussen aan het begin van de straat, dat is fijn voor de postbode, de bewoners en de bouwmannen.

Lees ook de andere ervaringen

André Westerveld

Woningcorporatie Wierden en Borgen

Bart Schuring

BAM

Cor Warink

Bewoner