Wat?

De allereerste Nul op de Meter woningen staan in Soesterberg. Portaal zou in samenwerking met BAM in totaal 109 rijtjeshuizen uit de jaren ’60 naar Nul op de Meter renoveren. Alleen bij 100% bewonersparticipatie per blok kon de renovatie doorgaan. Dit leidde ertoe dat drie blokken en twee hoekwoningen, 29 woningen in totaal, niet gerenoveerd konden worden. De renovatie van de 80 woningen die wel naar Nul op de Meter zijn gegaan is gerealiseerd in 3 fases.

Plaats
Wijk
Project
Energiesprong
Investering per woning
Opdrachtgever
Uitvoering
Duur
Soesterberg
Onder meer in de Buys Ballotstraat
Nul op de Meter
van energielabel F naar A++
xxx
Portaal
BAM
Fase 1: 30 woningen 3-11-2014 t/m 19-12-2014
Fase 2: 7 woningen 4-6-2015 t/m 2-7-2015
Fase 3: 32 woningen 14-09-2015 t/m 29-11-2015

Hoe zijn bewoners betrokken?

1

Modelwoning. Eerst is er een modelwoning gerenoveerd. De bewoners die voor het project in aanmerking kwamen konden hier zien wat de renovatie inhield.

2

Persoonlijke ontmoetingen. Bewonersbegeleiders van de woningcorporatie zijn op bezoek gegaan om de plannen persoonlijk toe te lichten. Hier was ook ruimte voor specifieke vragen. Ook na afloop zijn er op verzoek huisbezoeken verricht voor nazorg en service.

3

Brochures. Er zijn verschillende brochures verstrekt in de loop van het project:

  • Informatiebrochure. Na afloop van het gesprek ontvingen de bewoners een informatiebrochure van Portaal.

  • Brochure met keuzemogelijkheden. De eerste 40 huishoudens kregen van BAM een informatiebrochure met bijvoorbeeld keuzemogelijkheden voor keuken- en badkamerafwerking.

  • Brochure bouwinformatie. Voor de start van de bouw ontvingen alle 40 huishoudens een informatiebrochure van BAM met planning en voorbereidingstips.

  • Brochure met handleidingen. Na oplevering kregen alle huishoudens een informatiebrochure met tips en instructies voor het gebruik van de nieuwe installaties.

4

Brieven. Middels brieven zijn bewoners individueel op de hoogte gesteld van bijeenkomsten, of bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden zoals het plaatsen van een steiger of asbestinventarisatie.

5

Contact. Bewoners moeten altijd vragen kunnen stellen. BAM was op werkdagen aanwezig op een vaste locatie. Beide bewonersbegeleiders waren bereikbaar op een vast telefoonnummer en per e-mail.

HOE GING HET?

Lees hier de ervaringen van de verschillende partijen die betrokken waren bij het project

Yvonne van der Linde

Woningcorporatie Portaal

Debbie Stikvoort

Bewoonster