Ontspannen sfeer bij informatiemarkt nul-op-de-meterproject in Overvecht

Woningcorporatie Portaal wil samen met Dura Vermeer 110 woningen renoveren naar nul-op-de-meter aan de Kwangodreef, Gambiadreef en Kasaidreef in de wijk Overvecht in Utrecht. Woensdag 4 april organiseerden zij een informatiemarkt voor alle bewoners in Buurthuis De Boog. Eerder werden portiekgesprekken gehouden, maar nu was het tijd om bewoners breder kennis te laten maken met de voorgenomen plannen. Ilona van Lavieren van Dura Vermeer is blij met de opkomst. “65% van alle bewoners zijn langsgekomen en er was een relaxte sfeer. Bewoners zijn kritisch positief.” Bezoekers van de informatiemarkt konden onder andere zien hoe de verbouwde flats eruit komen te zetten, kregen uitleg over de zonnepanelen en de energieprestatievergoeding en konden kennismaken met koken op inductie. Wat opvalt is de betrokkenheid van een betrekkelijk grote groep bewoners die meedenkt over de plannen.

Meedenkersgroep

“Het maken van een renovatieplan duurt over het algemeen vrij lang”, vertelt Karin Cramer, bewonersbegeleider van Dura Vermeer. “Als de plannen af zijn, zie ik wel eens gebeuren dat er van bewoners verwacht wordt dat zij in een korte de plannen bestuderen en akkoord gaan. Dat doen we hier anders. In dit project nemen we de tijd om de plannen samen met bewoners te maken, zodat ook bewoners aan het idee kunnen wennen. Tegelijk denken ze met ons mee hoe we de plannen nog beter kunnen maken. We hebben ons best gedaan om uit ieder portiek iemand te mee te laten denken over het renovatievoorstel. Zij nemen deel aan de zogenaamde meedenkersgroep.” De meedenkersgroep bestaat uit een gemixte groep van 14 zowel jonge als oudere mensen van verschillende culturen. Tijdens kleine bijeenkomsten denken zij mee over het project, maar zij helpen ook actief mee. “Gisteren ben ik langs de deuren gedaan om aan mijn buren te vragen of ze naar de informatiemarkt komen”, vertelt Fons Hoekman uit de meedenkersgroep. Hij is blij met het idee dat de woningen gerenoveerd worden. “Het gaat er allemaal veel mooier uitzien en het scheelt denk ik ook in de energiekosten. Ik ben ook blij met de videofoon die krijgen, waar we kunnen zien wie er voor de deur staat. We hebben met de meedenkgroep ook nagedacht over een betere indeling van de ramen. Op ons verzoek zijn de ramen nu zo geplaatst dat we ze zelf vanuit onze woning schoon kunnen houden. Dat scheelt weer kosten voor een ramenwasser”.  Een aantal bewoners uit de meedenkgroep helpen mee tijdens de informatiemarkt. Zij serveren drankjes of beantwoorden vragen van hun buren. Zo staat Mohamed El Yahyaoui bij een tafel met informatie over de energieprestatievergoeding. Aan zijn medebewoners die de Nederlandse taal niet goed beheersen legt uit hoe de woonlasten na de verbouwing eruit zien. “We zijn ontzettend blij met de meedenkers”, vertelt Karin Cramer. “We koesteren ze door goed naar hun ideeën te luisteren en ook zo nu en dan te bedanken met bijvoorbeeld een etentje of een kerstpakketje.”

Machtigingsformulieren

Bij de informatiestand over de energieprestatievergoeding liggen machtigingsformulieren op tafel, waarmee bewoners Dura Vermeer toestemming geven om gegevens over het energieverbruik op te vragen bij hun energieleverancier. Deze informatie is belangrijk om voor bewoners een persoonlijke berekening te maken voor hun woonlasten. Komen zij uit met de energiebundel (een bepaalde hoeveelheid energie) die zij krijgen? Op deze manier kun je op voorhand de verwachtingen van bewoners managen. “Het is belangrijk dat de ingevulde formulieren niet rondslingeren tijdens de informatiemarkt.” zegt Ilona. “Er staat privacygevoelige informatie op en daar moeten we natuurlijk voorzichtig mee omgaan. We hebben er bewust voor gekozen om pas tijdens de informatiemarkt aan bewoners te vragen om de formulieren in te vullen. Hier wonen veel oude bewoners en mensen die de taal niet machtig zijn. Dan is het beter om het persoonlijk te vragen en uitleg te geven waarom het nodig is. Natuurlijk zijn er adressen waar we nu geen machtiging van gekregen hebben. Die sturen we later een brief, we bellen ze op en gaan op bezoek.”

Iedere keuken is anders

Koken op inductie is voor veel bewoners nieuw. Carla Baas geeft tijdens de informatiemarkt een demonstratie. Ze laat zien dat je ook kunt wokken op inductie en bereidt voor de liefhebbers een eenvoudig hapje. Alle bewoners krijgen een nieuwe pannenset, omdat niet alle pannen geschikt zijn om op inductie mee te kunnen koken. Toch zijn niet alle bewoners hier enthousiast over. “Ik heb thuis misschien wel zes tajines”, vertelt Mohamed uit de meedenkgroep. “Die zijn niet geschikt voor inductie.” Er zijn adapters te koop waarmee je je tajine toch nog kunt gebruiken en ook speciale tajines die geschikt zijn voor inductie. Maar die zijn duur. Mohamed merkt op dat elke keuken anders is en zou graag zien dat hij kookspullen krijgt die past bij de stijl waarin zijn gezin kookt. “De informatiemarkt is voor ons een middel om dit soort informatie op te halen en hiermee het renovatievoorstel te optimaliseren”, vertelt Michiel Laurense van Dura Vermeer. “Fijn dat dit soort zaken naar voren komen, anders niet hadden geweten.”

De werking van zonne-energie

Meester Jos is door Dura Vermeer gevraagd om bewoners uitleg te geven over zonnepanelen. Hij heeft een opstelling gemaakt waar bewoners zelf kunnen ervaren hoe zonne-energie werkt. “We moeten in Nederland toch uiteindelijk van het gas af”, vertelt Jos enthousiast tegen een bewoner. “Zonne-energie is dan één van de oplossingen. En dan vragen sommige bewoners: werkt zonnepanelen ook in de schaduw? Nou, kijk zelf maar.” Hij zet een lamp die op zonnepanelen gericht staat aan en uit en laat op een metertje zien dat er toch stroom wordt opgewekt. Een leuke manier om het gesprek met bewoners aan te gaan over zonnepanelen en hun vragen hierover te beantwoorden.

Neem voor meer informatie over dit project contact op met Ilona van Lavieren van Dura Vermeer.

Geschreven door Martin van Briemen