Wat?

De Tilburgse woningcorporatie Tiwos, de gemeente Tilburg en Ballast Nedam zijn gezamenlijk de uitdaging aangegaan om 18 sociale huurwoningen klaar te maken voor de toekomst door te renoveren naar Nul op de Meter. Bij een Nul op de Meter woning worden energiebesparende voorzieningen op zo’n manier gecombineerd met energie-opwekkende voorzieningen dat het netto energiegebruik van een woning in beginsel tot nul wordt gereduceerd. De woonlasten worden beter beheersbaar, de woonkwaliteit gaat er enorm op vooruit en er is sprake van co2-reductie. De huurders betalen hun energiekosten ?aan Tiwos in plaats van aan de energieleverancier. Dit extra geld gebruikt Tiwos om de woning zeer energiezuinig te renoveren, zodat de woning net zoveel energie oplevert als verbruikt, terwijl de kosten voor de huurder gelijk blijven.

Plaats
Wijk
Project
Energiesprong
Investering per woning
Opdrachtgever
Uitvoering
Duur
Tilburg
Besterd
Nul op de Meter
van energielabel D/E naar A++
€ 93.000 incl. BTW zijn de totale stichtingskosten (de totale bouwkosten/aanneemsom = € 83.000 incl. BTW)
Tiwos
Ballast Nedam
2 maanden

Hoe communiceerden we het?

1

Schriftelijke introductie van de renovatie van de proefwoning en de gevolgen voor de Le Sage ten Broekstraat als alle woningen op dezelfde manier gerenoveerd zouden worden.

2

Inloopinformatieavond in de proefwoning: presentatie over de vernieuwende, energiezuinige manier van groot onderhoud en mogelijkheid voor bewoners om op flipover alle denkbare vragen te stellen.

3

Schriftelijke uitnodiging voor proefslapen in een modelwoning: in drie dagen en twee nachten ervaren hoe dat nou eigenlijk is, wonen in een Nul op de Meter woning. Negen adressen hebben hier gebruik van gemaakt. Daarnaast proeflogeerden ook twee leden van de huurders belangenorganisatie, vier Tiwos medewerkers en de directeur van Tiwos samen met de wethouder van Wonen in het huis.

4

Schriftelijke uitnodigingen voor informatiebijeenkomsten (stuk of zeven in totaal) rondom de inhoud en voortgang van de renovatie, steeds concreter van insteek.

5

Tussendoor persoonlijke gesprekken. Beoogd resultaat: handtekening voor deelname plus opnamelijst van benodigde onderhouds- en vervangingswerkzaamheden. Bovendien is bij elk huishouden doorgerekend wat de precieze gevolgen van de energiebesparing zouden zijn.

6

Schriftelijke bevestiging gemaakte afspraken.

HOE GING HET?

Lees hier de ervaringen van de verschillende partijen die betrokken waren bij het project

Chris Faro

Woningcorporatie Tiwos

Niels Langenhuizen

Ballast Nedam

Adriana van Holsof

Bewoonster