Wat?

In Nieuw Buinen zijn 5 woonblokken – in totaal 30 woningen – naar Nul op de Meter gegaan. Bij een positieve evaluatie worden er nog 89 woningen gerenoveerd volgens het principe van de Stroomversnelling. De renovatie van deze in totaal 119 woningen is onderdeel van een grote herstructurering waarbij ook 80 woningen worden gesloopt en 22 woningen worden teruggebouwd. Lefier was verantwoordelijk voor de communicatie van het grote herstructureringsproject. Rottinghuis, een onderneming van VolkerWessels, verzorgde de communicatie van Nul op de Meter.

Plaats
Project
Energiesprong
Investering per woning
Opdrachtgever
Uitvoering
Duur
Nieuw Buinen
Stroomversnelling
van energielabel D/E naar A++
€ 100.000,00 inclusief BTW en alle bijkomende kosten (asbestsanering, bergingen enz.)
Lefier
Rottinghuis / VolkerWessels
Start juni 2015 – nog niet gereed (maart 2016)

Hoe zijn bewoners betrokken?

1

Herstructureringsplannen. Bewoners waren in het kader van de grote herstructurering al op de hoogte gebracht van een aanstaande renovatie en de herstructurering van de wijk door middel van inloopbijeenkomsten, nieuwsbrieven en een buurtkantoor. En deze informatiefolder is verstuurd.

2

Prototype woning. Toen besloten werd om deel te nemen aan het project Stroomversnelling is er een testwoning gebouwd. Doel van deze woning was een testruimte voor de aannemer. De 30 huishoudens zijn uitgenodigd om hier te komen kijken, wetende dat dit wel een indruk gaf van de mogelijke renovatie, maar dat het niet de woning was die ze zouden krijgen.

3

Modelwoning. Vervolgens is er een modelwoning gebouwd, een voorbeeld voor de bewoners van de aanstaande renovatie.

4

Presentatie. De bewoners zijn per blok uitgenodigd in de modelwoning en kregen een presentatie van de plannen in hoofdlijnen.

5

Keukentafelgesprek. Aan de keukentafel werd meer in detail verteld over de plannen, er was ruimte voor vragen en er werd een proefberekening van de woonlasten gemaakt.

6

Bouwbrochure. De bewoners kregen ook een brochure van de bouwplannen. Hierin werd dag voor dag uitgelegd wat de plannen waren.

7

Buurtkantoor. De bewoners van dit Nul op de Meter project in Nieuw Buinen wisten het buurtkantoor (van het herstructureringsproject) eerst niet te vinden. Na verloop van tijd is een bewonersparticipant aangetrokken door VolkerWessels die hier ook kantoor hield. Dat was voor de bewoners heel prettig.

HOE GING HET?

Lees hier de ervaringen van de verschillende partijen die betrokken waren bij het project

Janna Speelman

Woningcorporatie Lefier

Frank Gommers

Programmamanager Communicatie Participatie VolkerWessels

bouwe dol

Bouwe Dol

Bewoner