barrypieters

Barry Pieters woont sinds acht jaar in de Dr. Schaepmanstraat. In 2006 is het nog de bedoeling dat de woningen gesloopt gaan worden.

Bewoner aan het woord

Barry Pieters

“Ik kwam net terug uit het buitenland en dan pak je wat je krijgen kunt. Ik heb de woning blind geaccepteerd.” Het is even schrikken toen hij de woning voor het eerst zag. “Het was echt een klushuis. Ik heb er veel aan opgeknapt, want je gaat er toch wonen.”

Het nieuws dat de woningen alsnog behouden blijven en voor groot onderhoud in aanmerking komen, wordt met open armen ontvangen. “In de beginjaren was het romantisch, met een extra deken tegen de kou, maar inmiddels hebben we een kind en dan is het minder leuk als de wc in de winter bevriest en je het boven niet warm kunt stoken.”

“De wisselwoning was direct aan de overkant, dus voor ons was alles prima te doen.”

Is er voldoende over de aanpak gecommuniceerd? Pieters vindt van wel. “En ach, de planning is niet gehaald, maar dat had ik ook niet verwacht. Het was een redelijk absurde gedachte van Elan Wonen dat de aannemer de werkzaamheden in bewoonde staat kon uitvoeren. Het was ook geen gewoon groot onderhoud, maar een renovatie. Enkele buurtgenoten hebben behoorlijk gevochten voor de verhuiskostenvergoeding. Maar goed, die is er gekomen en de wisselwoning was direct aan de overkant, dus voor ons was alles prima te doen.”

Laagdrempelig contact met eerste aanspreekpunt

Wat hij als heel prettig ervaren heeft, is het laagdrempelige contact met het eerste aanspreekpunt vanuit de bouw, Arjen Oosting. “We konden altijd bij hem terecht, hij gaf snel een reactie en probeerde je zo veel mogelijk te helpen binnen de marges die er waren.” Hij hoort af en toe wat gemopper om zich heen, maar het lijkt hem onmogelijk om iedereen perfect te helpen. “Kijk, wij zijn mondig en gaan zelf achter alles aan. Maar je hebt mensen die afwachten en achteraf niets goed vinden. En mensen klagen nu eenmaal snel.” Naast de communicatie pakt de corporatie de begeleiding eveneens goed op. “Wij hebben een oude buurvrouw die gehandicapt is. Elan Wonen heeft haar tijdelijke verhuizing naar de overkant goed begeleid.” In dat aspect vindt hij de aannemer weer minder goed. “Wij vonden dat er tijdens de renovatie best veel fout ging en dan denk je, gaan jullie niet te snel? Gelukkig was ons huis in de zomer aan de beurt, niet in december.”

Het huis is af, de buurt wordt verder opgeknapt, blijven zij hier nu langer wonen? “Absoluut. De ligging is ideaal. Je bent in vijf minuten in de binnenstad en rijdt zo de snelweg op. Door ja tegen de renovatie te zeggen weet je dat daar een huurverhoging tegenover staat. Die van ons is nog iets hoger uitgevallen, omdat we wat extra opties hebben genomen. Een vaatwasser, dat soort dingen. Maar onze huur was al een schijntje en is nog steeds niet veel. Wanneer je een soortgelijke woning in de particuliere sector zou huren, ben je het dubbele kwijt.”

“Wij hebben een oude buurvrouw die gehandicapt is. Elan Wonen heeft haar tijdelijke verhuizing naar de overkant goed begeleid.”

Barry is benieuwd of de beloofde energiereductie écht gerealiseerd wordt. “Met de eindafrekening van afgelopen jaar kregen we €25 terug. Normaal moeten we iets van €160 bijbetalen.” Hij becijfert dat het misschien nog iets te vroeg is om conclusies te trekken. “Ik denk dat we het eind 2014 pas echt goed kunnen nagaan.” Het ligt er natuurlijk ook aan hoe bewust ze met hun energieverbruik omgaan. “Ja, we leven wel wat luxer. Het huis is zo heerlijk warm overal, maar desondanks had ik er meer van verwacht.”

Tips van Barry

Combineer de oplevering met uitleg over de installaties in plaats van achteraf een brief te sturen met instructies.

Ik snap dat Van Wijnen al met de tweede fase bezig is, dan zijn de lijntjes ineens minder kort. Maar nazorg is heel belangrijk in dit soort projecten.

Sneller de opleverfouten aanpakken. Wij hebben sinds december een lekkage vanuit het dak. Die gaan ze pas volgende week maken: drie maanden later!

Lees ook de andere ervaringen

Kim de Lugt

Woningcorporatie Elan Wonen

Arjen Oosting en Rick de Vries

Bouwbedrijf Van Wijnen

Barry Pieters

Bewoner