Wat?

De Amsterdamsebuurt is een groene, karakteristieke volkswijk in Haarlem. De markante woningen uit 1902 zijn technisch verouderd en toe aan renovatie. Speerpunten zijn: wooncomfort en energieprestatie verbeteren, wat bij deze woningen mogelijk is doordat de fundering in redelijke staat is. De renovatie vond gefaseerd plaats. De Amsterdamsebuurt is een plek waar mensen rustig wonen en leven. Nieuwe en huidige bewoners voelen zich verbonden. De eerste fase ging uit van 60% energiereductie door maatregelen als isolatie van gevel, dak en vloer, en nieuwe kozijnen. In de tweede fase was 80% reductie het doel; die extra 20% wordt bereikt door zonnepanelen en energiezuinige low H2O radiatoren.

Plaats
Wijk
Project
Energiesprong
Investering per woning
Opdrachtgever
Uitvoering
Duur
Haarlem
Amsterdamsebuurt
renovatie van 108 sociale huurwoningen naar duurzamer woonklimaat
van energielabel F naar A en B (37 woningen fase 1) en A+ (71 woningen fase 2)
€47.500 fase 1, €63.000 fase 2 (bouwkosten exclusief btw)
Elan Wonen
consortium bestaand uit Van Wijnen, Schouten Techniek, Kroon Installatietechniek en aan de kenniskant Seinen Projectontwikkeling en Merosch Advies
fase 1  januari 2013 – juli 2013  / fase 2  september 2013 – juli 2014

Hoe communiceerden we het?

1

Elan Wonen informeert huurders regelmatig over de stand van zaken per brief, via informatiebijeenkomsten of in een persoonlijk gesprek. De renovatie is bovendien onderdeel van een groter geheel: de gebiedsaanpak van de Amsterdamsebuurt in vijf fases. Hiervoor is een apart imago- en communicatietraject uitgezet, met een eigen projectwebsite www.mijnstekhaarlem.nl.

2

“In mei 2012 bepaalden we tijdens een Sense Storm aan de hand van geur, kleur en beeld de kernwaarden van het gebied, zoals leven & laten leven, oase in de stad en nieuwe nostalgie.” De kernwaarden vormen de rode draad binnen de communicatiestrategie en zijn in de maanden erna doorontwikkeld in middelen als projectwebsite, e-nieuwsbrieven en bouwborden.

HOE GING HET?

Lees hier de ervaringen van de verschillende partijen die betrokken waren bij het project

Kim de Lugt

Woningcorporatie Elan

Arjen Oosting en Rick de Vries

Bouwbedrijf Van Wijnen

Barry Pieters

Bewoner