Astrid_heerhugo

“Ik zie de renovatie vanaf dag één als een groot avontuur. Maar er zijn ook mensen van 80 of 85 jaar oud – die helemaal niet op een renovatie zitten te wachten.” Toch komen ze er na een goed gesprek wel uit. Astrid André is voorzitter van de bewonerscommissie. De lessen uit de pilot waar zij deel van uitmaakte, worden meegenomen in de tweede fase.

Bewoonster aan het woord

Astrid André

Pilotfase is leuk!

Astrid André is trots. “Ik ben een van de eerste die meegedaan heeft aan een project van de Stroomversnelling. Het is echt enorm, er gaan hier in Heerhugowaard 500 woningen naar Nul op de Meter.” Mevr. André vertelt dat ze in de pilotfase zat. “Dan gaan er nog dingen mis, maar dat maakt het ook interessant. Gisteren kwam Bouwend Nederland bijeen om te brainstormen over de kansen voor de toekomst. Ik was hier voor uitgenodigd en mocht meedoen.”

Tunnelvisie

“Bouwend Nederland heeft een tunnelvisie,” zegt mevr. André. “Ze zijn gewend om zelf initiatief te nemen en doen hun werk al jaren op dezelfde manier. Maar er is niet één manier. Je hebt met mensen te maken, dat maakt elk project anders.” Tijdens de pilot in Heerhugowaard ging dat erg goed. “Als we een vraag hadden, namen we contact op met Linda van BAM. Zij had weer veel contact met haar collega’s en die van de woningcorporatie. Niet alles ging goed. Maar alles werd wel goed opgepakt.”

Gewone taal 

Mevr. André benadrukt dat Nul op de Meter voor iedereen toch nog wel een heel ingewikkeld verhaal is. æWe hebben gevraagd om meerdere informatieavonden te organiseren om het allemaal nog eens goed uit te leggen. De bouwer en de corporatie gebruiken veel te veel vakjargon. Bewoners willen gewone taal en illustraties. Dus voor de tweede fase worden duidelijke afbeeldingen gemaakt.”

” De bouwer en de corporatie gebruiken veel te veel vakjargon. Bewoners willen gewone taal en illustraties.”

Extra opties

“We konden kiezen uit een aantal basis-keukens van IKEA. Erg handig, want dan kan je makkelijk je keuken uitbreiden of vervangende onderdelen kopen. Het zijn mooie keukens en het is ook goed betaalbaar.” Bewoners konden tegen betaling kiezen voor een aantal extra opties: een douchewand, tweede toilet in de douche, extra kastjes in de keuken of een oven. “Voor veel mensen waren die extra opties te duur. Want je betaalt natuurlijk ook voor het plaatsen van die extra onderdelen. Ik heb zelf extra keukenkastjes bij IKEA gehaald.”

All-electric en stroomstoring, giga lachen!

Vorig jaar had Noord Holland te kampen met een stroomstoring, Astrid nodigde de buurvrouw uit voor een kopje koffie. “Het duurde even voor we doorhadden dat helemaal niks het doet in een all-electric woning bij een stroomstoring. Dat was natuurlijk giga-lachen!” Gelukkig was het gauw opgelost en konden de dames alsnog aan de koffie.

De toekomst van onze kinderen

” Als we geen stappen zetten lopen we straks allemaal met mondkapjes op, net als in China.”

“Ik snap niet waarom er nog huizen gebouwd worden zonder zonnepanelen. Het is veel duurder om ze er achteraf op te leggen. Ook gemeentes spelen hierin een belangrijke rol. Denk aan een welstandscommissie en het verstrekken van vergunningen. We zijn met zijn allen verantwoordelijk voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Want daar doen we het toch voor? Als we geen stappen zetten lopen we straks allemaal met mondkapjes op, net als in China.”

Tips van Astrid

Wees open minded. Sta ervoor open om het steeds weer anders te doen. Want elke bewoner is anders. En elk project is anders.

Geef niet teveel dure extra opties. Je hebt te maken met sociale woningbouw, een dure optie is eigenlijk geen optie.

Visualiseer de ingewikkelde Nul op de Meter-theorie. Gebruik geen vakjargon.

Lees ook de andere ervaringen

Marnette Vroegop

Woningcorporatie Woonwaard

Astrid André

Bewoonster