Yvonne van der Linde_soesterbergCorpo

Portaal en BAM hebben zich hard gemaakt voor 100% bewonersparticipatie. Van der Linde: “Naast de vele brieven zijn er ook persoonlijke gesprekken gevoerd, maar helaas was niet te voorkomen dat er teleurgestelde bewoners zijn in de drie blokken die niet gerenoveerd zijn. De volgende keer kiezen we liever voor 70% participatie in de hele wijk”, zegt Yvonne van der Linde van Portaal.

Woningcorporatie aan het woord

Yvonne van der Linde, bewonersbegeleider Portaal

Samen optrekken in de communicatie

Na de evaluatie van de eerste fase, waarin 30 woningen gerenoveerd zijn, bleek dat de aanwezigheid van de woningcorporatie onmisbaar is voor de bewoners. Bij aanvang van fase 2 is Yvonne van der Linde betrokken bij het project in Soesterberg. “BAM bleef het eerste aanspreekpunt, maar ik merkte dat mensen het fijn vonden om ook met iemand van Portaal te kunnen spreken. Eigenlijk heel logisch, ze huren bij ons.”

Al doende leert men

“Nul op de Meter is voor iedereen nieuw,” vertelt Yvonne van der Linde. “Al doende leert men. Bij eerste woningen liepen er bijvoorbeeld continu vaklieden in en uit de woningen. Later heeft de aannemer teams gemaakt per woning. Dat werkte veel rustiger, dan wisten de bewoners met wie ze te maken hadden. We hebben bijvoorbeeld ook binnen en buiten als apart project aangepakt. Eerst buiten klaar, dan binnen waardoor de bewoners minder vaklui tegelijk in de woning hadden.”

” Ik merkte dat mensen het fijn vonden om ook met iemand van Portaal te kunnen spreken. Eigenlijk heel logisch, ze huren bij ons.”

Prototype als rustwoning

In een prototypewoning kon de aannemer experimenteren met verschillende faciliteiten. Deze woning is ook aan de huurders gepresenteerd, maar achteraf bleek dat niet zo handig. “Niet alle mogelijkheden uit de prototype zijn ook daadwerkelijk bij de renovatie gebruikt. En ook al zeg je dat erbij, toch schep je verwachtingen. Later kwam de prototypewoning van pas als rustwoning. Bewoners konden overdag in de rustwoning om aan de herrie en het stof te ontsnappen.”

Niet zo bezig met Nul op de Meter

” Iedereen die ik nu spreek is blij met het betere comfort van hun huis.” 

De meeste bewoners zijn niet zo bezig zijn met het milieu of Nul op de Meter, merkt Van der Linde op. “Ze vinden het wel belangrijk dat hun woonlasten niet omhoog gaan en dat ze een nieuwe badkamer, keuken of toilet krijgen. Iedereen die ik nu spreek is blij met het betere comfort van hun huis.”

Verbeterpunten

  • Liever een hele wijk met 70% participatie, dan 100% participatie per blok.
  • Updates in de planning moeten goed gecommuniceerd worden.
  • Evaluatiemomenten zijn waardevol, maar zorgen voor veel vertraging. Dat moet beter kunnen.
  • Stel voor het hele project een bewonersbegeleider aan. Iemand die bewoners actief opzoekt en waar bewoners hun verhaal kwijt kunnen.

Tips voor andere corporaties

Wees eerlijk over de renovatie. Het is een grote ingreep, maak het niet mooier of makkelijker dan het is.

Vraag bewoners niet in te stemmen met een kant-en-klaar voorstel, maar check eerst of de plannen aansluiten bij hun behoefte.

Help bewoners om de zaken goed te regelen met hun energieleverancier.

Lees ook de andere ervaringen

Yvonne van der Linde

Woningcorporatie Portaal

Debbie Stikvoort

Bewoonster