Debbie

Debbie Stikvoort woont alweer 17 jaar in de Buys Ballotstraat. Haar blok dreigde de renovatie mis te lopen, maar op de valreep deed het mee. Over het resultaat is ze zeer tevreden. “Het lijkt hier wel Dynasty, schitterend! Maar op communicatievlak valt er nog wel wat winst te behalen.”

Bewoonster aan het woord

Debbie Stikvoort, bewoonster

Trots als een pauw in Dynasty

Trots als een pauw zit mevrouw Stikvoort in haar nieuwe huis. “Voorafgaand aan de renovatie liep ik door de modelwoning en stond gewoon te juichen. Een mooier huis was al jaren een droom. Die grote badkamer met extra toilet, de warmtemuur in de woonkamer, die wilde ik wel. Helaas stemde één buurman tegen.” Pas toen hij, uit eigen beweging, verhuisde, kwam het blok van Stikvoort in aanmerking. De grotere badkamer en warmtemuur waren al eerder niet haalbaar gebleken. Stikvoort vervolgt: “Maar het resultaat is nog steeds fantastisch, ik vind het net Dynasty hier.”

Over het algemeen is ze tevreden over de communicatie, de meeste zaken waren duidelijk, ze wist waar ze aan toe was en de vaklui werkten stil, maar tips heeft ze genoeg. Maar even te beginnen met de afsluitende brief over hoe alles in het vervolg zou werken in huis. “Die mag wat meer in Jip en Janneke taal.”

Stressverlagers

“De nadruk lag erg op het eindresultaat en de snelle renovatie, wat niet waargemaakt kon worden. Wees eerlijk en realistisch over mogelijke uitloop zodat mensen zich erop instellen en er niet te licht over denken. Plan liever wat te ruim, dan valt het minder snel tegen. En benut de modelwoning ook om mensen en zeker ouderen en mensen met jonge kinderen even écht uit de stress van zo’n verbouwing te halen. In de modelwoning stond nu alleen een tafel, paar stoelen en een koffiezetapparaat. Er was niks te doen! Ik zeg: vermaak ze een beetje, als is het maar met een tv, radio en wat spelletjes, en bied een luisterend oor. Want zo’n verbouwing is ingrijpend.”

” De folder mag wat meer in Jip en Janneke taal”

Debbie Stikvoort onderstreept het belang van vaste aanspreekpunten en teams, iets dat later in het project goed op gang kwam. “In het begin wisselden de vakluiteams steeds van samenstelling. Later werden dit vaste teams wat zorgde voor meer herkenbaarheid, duidelijkheid en dus rust en vertrouwen. Een vast aanspreekpunt en/of moment voor klachten dat bij iedereen bekend is, zou ook handig zijn.”

In dat kader lijkt het mevrouw Stikvoort voor een volgende keer ook verstandig om bewoners voorafgaand aan de renovatie bij de plannen te betrekken. “Je moet weten wat er leeft. Ikzelf wilde graag luxer en warmer wonen, die behoefte is gezien, maar er zijn zoveel behoeftes én niet te vergeten goede ideeën; vraag er van tevoren naar en doe er je voordeel mee.”

Je moet weten wat er leeft

Mevrouw Stikvoort pleit voor minder algemene informatieavonden en meer inloopspreekuren voor vragen en klachten. “Na zo’n algemene avond gaan mensen elkaar napraten en opjutten. De volgende keer opperen we dit en dit en dan houden we allemaal onze poot stijf. Zo gaat dat nu eenmaal. Inloopspreekuren met een vast aanspreekpunt zijn veel constructiever, dan komen mensen met hun echte vragen en problemen. Idealiter wordt daar dan ook iets mee gedaan natuurlijk, haha!”

In dat kader lijkt het mevrouw Stikvoort voor een volgende keer ook verstandig om bewoners voorafgaand aan de renovatie bij de plannen te betrekken. “Je moet weten wat er leeft. Ikzelf wilde graag luxer en warmer wonen, die behoefte is gezien, maar er zijn zoveel behoeftes én niet te vergeten goede ideeën; vraag er van tevoren naar en doe er je voordeel mee.”

Tips van Debbie

Laat werklui geen interne zaken bespreken bij de mensen thuis.

Betrek de bewoners in het voorstadium bij de renovatieplannen: wat leeft er, wat zijn de behoeftes en suggesties van de bewoners zelf.

Wees open en eerlijk over de impact van de renovatie voor bewoners.

Lees ook de andere ervaringen

Yvonne van der Linde

Woningcorporatie Portaal

Debbie Stikvoort

Bewoonster