hanskerkhof

Net als Yvonne van der Linde (Portaal) vindt ook Hans Kerkhof, projectmanager bij BAM, het jammer dat een aantal huishoudens de vernieuwing ongewild aan zich voorbij moeten laten gaan. Maar, voegt hieraan toe: “De Nul op de Meter-renovatie an sich is goed verlopen.”

Bouwer aan het woord

Hans Kerkhof, projectmanager BAM

Portaal kent haar bewoners

De samenwerking met Portaal verliep goed, zegt Kerkhof. “Wij hadden de lead, maar bij de specialere gevallen riepen we de hulp in van Portaal. Zij kennen de bewoners het best en weten meer over rechten, plichten en regelgeving.”

Al doende leert men

Kerkhof vertelt over twee typen weigeraars: “Mensen die weigeren om lichamelijke of geestelijke gezondheidsredenen en mensen die iets hebben van ‘aan mijn huis geen polonaise’. Er was bijvoorbeeld een hulpbehoevende oudere bewoner. Zijn familie maakte zich zorgen om de impact van de verbouwing. Deze bewoner kon via Portaal een groot deel van de dag in een verzorgingstehuis terecht zodat hij niet thuis in de stress hoefde te zitten.”
Weerstand uit de tweede categorie kan je volgens Kerkhof vaak oplossen met maatwerk. “Een bewoner had net een nieuwe badkamer. Die had gewoon geen zin in weer een renovatie. In dit geval was overeengekomen de leidingen en kanalen om te leggen, iedereen blij!”

” Sommige mensen hebben zoiets van ‘aan mijn lijf geen polonaise’…”

Veel wegen naar contact

Kerkhof vindt het belangrijk dat de bewoners op verschillende manieren contact met je kunnen opnemen. “Er was een modelwoning waar mensen mochten komen kijken. Er waren inloopmiddagen waarbij iemand aanwezig was van ons team. Er was een keetwoning waar bewoners gewoon binnen konden lopen. En we waren telefonisch bereikbaar. De ene bewoner stelt zijn vragen liever telefonisch, en de ander steekt zijn vinger op tijdens een presentatie.”

Op de thee

“De bouwmannen houden wel contact met de bewoners, maar er zijn altijd mensen die extra aandacht nodig hebben”, zegt Kerkhof. “De woonbegeleider van de keet, kwam ook regelmatig langs bij bewoners. Hij kwam dagelijks op de thee bij een meneer die veel aandacht nodig had. Dan bespraken ze de voortgang van het project en kon die meneer zijn hart luchten. Als je dat niet doet, raken dit soort mensen het spoor kwijt en is het leed niet te overzien.”

Nog een mooi voorbeeld, vindt Hans Kerkhof: “Er was een kind jarig in de straat. En er stond een grote steiger voor de deur. De uitvoerder heeft er een mooi felicitatiebord aan vastgemaakt. De bewoners vonden het fantastisch!”

Verbeterpunten

  • 70% bewonersparticipatie voor het totale aantal te renoveren woningen werkt beter dan 100% bewonersparticipatie per blok.
  • Vooronderzoek: voortaan brengen we eerst in kaart in hoeverre bewoners echt zitten te wachten op een renovatie.

Tips voor andere bouwers

Zoek elkaar, bouwer en corporatie, regelmatig op en ondersteun elkaar waar nodig. De kennis en kunde van corporaties over hoe om te gaan met sociaal zwakkere bewoners is bijvoorbeeld onmisbaar.

Zoek op persoonlijk niveau uit wie waar sterk in is en geef een passende rol.

Er zijn altijd bewoners die extra aandacht nodig hebben. Huur daar extra personeel voor in. Anders raken deze mensen het spoor kwijt en is het leed niet te overzien.

Lees ook de andere ervaringen

Yvonne van der Linde

Woningcorporatie Portaal

Hans Kerkhof

BAM

Debbie Stikvoort

Bewoonster