Frank Gommer_goed

“Een Nul op de Meterrenovatie kan in een paar dagen plaatsvinden, maar het brengt veel ingrijpende veranderingen voor de bewoners met zich mee,” zegt Frank Gommers. “Veel is nieuw en alles is anders. Er komt een nieuwe ombouw rond de woning, de stroomvoorziening is 100% elektrisch en de woningen krijgen zonnepanelen. Dat gaat gepaard met intensieve bewonerscommunicatie. Van de eerste fase hebben we veel geleerd!”

Bouwer aan het woord

Frank Gommers, Programmamanager Communicatie Participatie VolkerWessels

Technische inventarisatie vooraf

Gommers pleit voor een technische inventarisatie vooraf: “Elk huis is anders, mensen hebben bijvoorbeeld een grote bedombouw op de plek waar we een technische installatie wilden monteren. Of we hadden een wasmachineaansluiting bedacht op de plek waar een bewoner zelf een muurtje had weggetikt. Dit soort situaties kunnen voorkomen worden als je vooraf een technische inventarisatie doet.” Dat gaat de aannemer bij de volgende 89 woningen dan ook doen. “We lopen met de bewoners door hun eigen huis. Zo halen we veel slimme tips op en voorkomen we 80% van de problemen. De overige 20% niet, maar dat kan je dan ook vooraf communiceren naar de bewoners.”

Maak de renovatie voelbaar

Gommers vindt ook dat je de renovatie vooraf voelbaar moet maken, “dan gaat het leven bij de mensen. In Nieuw Buinen werd een modelwoning gebouwd in een van de woningen die gesloopt werd. Dat is ideaal natuurlijk. Je kunt ook een virtuele woning maken die bewoners online kunnen bezoeken. Wij hebben ook het Wooniversum in Nieuwegein. Mensen lopen daar met een 3D-bril op door hun virtuele toekomstige woning en wijk. Het is niet eens zo ingewikkeld, je moet een lege zaal tot je beschikking hebben en de technologie. Vervolgens voer je de plattegronden van de woning en de wijk in, en kun je gaan wandelen. Nieuwe toepassingen laten we rood oplichten, zo zien de bewoners wat er precies verandert.”

“Met een technische inventarisatie vooraf voorkom je 80% van de problemen. De overige 20% niet, maar dat kan je dan ook vooraf communiceren naar de bewoners.”

Verbeterpunten

  • Wij hebben tijdens de eerste informatiebijeenkomst alle plannen rond de renovatie gedeeld met de bewoners. Dat was veel te veel in een keer. Mensen hebben tijd nodig om het eigen te maken en in zich op te nemen. De volgende keer vertellen we gefaseerd over de plannen.
  • Een goede analyse over het effect van het Nul op de Meterproduct op de leefomgeving van de bewoners kan achteraf veel problemen voorkomen. De raamkozijnen zijn bijvoorbeeld veranderd. Het is van belang om goed van te voren uitleg te geven hoe mensen de raambekleding terug dienen te plaatsen.
  • We hadden hier ook in het ontwerp een slimme oplossing voor kunnen bedenken. Nu moeten we dat achteraf doen.
  • Zorg dat bewoners een renovatie krijgen die gelijk is aan die van de modelwoning. Dat was bij ons niet het geval, omdat we kozen voor het toepassen van de laatste technieken.

Tips voor andere bouwers

Er is altijd weerstand en frustratie. Laat het lekker gaan. Laat mensen hun hart luchten en luister goed, misschien zitten er waardevolle tips bij.

Vertrek vanuit de bewoner. En werk je technische plan uit op basis van de tips van de bewoners.

Verplaats je in de bewoners. Wat voor beeld hebben zij van de renovatie? De renovatie is vaak heel anders (langer, intensiever, duurder, moeilijker) dan ze denken.

Lees ook de andere ervaringen

Janna Speelman

Bewonersparticipant Lefier

Frank Gommers

Programmamanager Communicatie Participatie VolkerWessels

bouwe dol

Bouwe Dol

Bewoner